Årlig utmärkelse från DBT Sverige 2024
tilldelas
Christina Bertholds Felix & Peter Sand för uppsatsen
Feasibility and Efficacy of Intensive Dialectical Behavior Therapy Skills Training in An Outpatient Setting for A Group of Patients with Extensive Care Needs – A Transdiagnostic Approach

Den vinnande uppsatsen år 2024 är en studie som utvärderar en kortform av DBT (DBT-ST) i ett svenskt specialistpsykiatriskt sammanhang. Studien undersöker utfallet av DBT-ST för 37 patienter med blandad, långvarig och omfattande psykiatrisk problematik. Mätningar har gjorts vid tre tillfällen (pre, post och vid 6 månaders uppföljning). Resultaten pekar på ett förbättrat psykiatriskt mående efter behandling men ingen signifikant minskad psykiatrisk vårdkonsumtion. Uppsatsens styrkor är att den undersöker en kliniskt valid studiegrupp med stora vårdbehov, men som inte tillhör en specifik diagnostisk grupp, och med relevanta utfallsmått. Detta gör uppsatsen användbar för både kliniker och beslutsfattare som är verksamma inom vården av patienter med suicidal problematik och slutenvårdskonsumtion. En extra styrka är att uppföljningen vid 6 månader sker genom objektiva mått av vårdkonsumtion.

Uppsatsen tilldelas den Årliga utmärkelsen från DBT Sverige för uppsats/innovation av betydelse för DBT i Sverige då den är välskriven, kliniskt relevant och utvärderar en strukturerad insats för patienter som är vanligt förekommande i en svensk psykiatrisk vårdkontext. Länk till artikel: https://link.springer.com/article/10.1007/s11126-023-10052-9

 

Övriga nominerade till föreningens pris var:

Ewa Hjort för sitt specialistarbete Hur effektiv är enbart DBT färdighetsträningsgrupp (EFT) i pandemitider? En behandlingsutvärdering på Borderlineenheten. Du hittar arbetet här.

Och

Lotta Nyblad för sitt specialistarbete DBT färdighetsträningsgrupp för ungdomar med drag av emotionell instabilitet och samtidig autism. Anpassning och genomförbarhet inom klinisk verksamhet. Du hittar arbetet här.